Psikoterapi nedir?
Psikoterapi kişinin kendisiyle ve çevresiyle yaşadığı çatışmaları anlamasına ve çözümlemesine yardımcı olan derinlikli bir çalışmadır.
Terapist ve danışan arasında yapılan anlaşmayla başlayan çalışmada gizlilik esastır.
Psikoterapide kişinin geçmişinden bugüne kadarki yaşantıları ile inşa olan ruhsal yapısına, bilinçdışında işleyen süreçlere dair içgörü kazanması ve kişinin ruhsal dünyasında denge içinde hissedebilmesi hedeflenir.
Kişi sebebini anlayamadığı duygulanımları anlamak, tekrar eden döngülerinin altında yatan sebebi keşfetmek ve çözümlemek, kaygı, depresyon, ilişki problemleri gibi sebeplerle psikoterapiye başvurabileceği gibi içsel yaşantısına dair farkındalık kazanabilmek için de psikoterapiye başvurabilir.
Seanslar kişinin zihninden geçenleri olabildiğince serbest bir şekilde aktarmasıyla gerçekleşir. Bu aktarımların anlamı terapiye gelen kişi ve terapist işbirliğiyle değerlendirilir. Terapistin yorumları kişinin kendi ruhsallığını anlamasına ve çözümlemesine yardımcı olacak niteliktedir. Yorumlar neden-sonuç ilişkisi bağlamında kişinin yaşadığı zorlantıyı anlamasına olanak sağlayacak şekilde olup, öneri veya tavsiye içermez. Terapist tavsiye vermediği gibi açık, tarafsız ve yargılamayan bir tutum içerisindedir.
Görüşmeler sırasında rüyalar kullanılan araçlardan biridir.
Psikoterapi sürecinden fayda sağlayabilmek adına görüşmeler haftada bir veya iki sıklıkla düzenlenmektedir.